Artimiausi renginiai

Muzikinis gatvės teatro spektaklis GEKUMEN Salantuose

0

Kretingos rajono Salantų kultūros centras šiemet įgyvendina projektą „Skambantys Salantai: muzikinės provokacijos“. Vienas iš pirmųjų projekto renginių – VšĮ Senųjų menų studija (Vilnius) muzikinis gatvės teatro spektaklis GEKUMEN (jidiš kalba – sugrįžo). 2022 m. birželio 3 d. (penktadienis) 10.00 val. spektaklis prasidės Salantų turguje (iš Turgaus a. pusės), vėliau persikels į Salantų kultūros centrą. Spektaklis – nemokamas.

Apie spektaklį: Tarpukaryje ant miesto akmenuoto brukio gyvavusi žydiškoji kultūra buvo visiškai nušluota Holokausto. Šiuo projektu siekiama dienai gražinti šiuos kultūrinius atspindžius, šį kartą – jau ant asfaltuotos gatvės. Spektaklis „Gekumen“ visuomenei pateikia istorijos vingiuose išsitrynusius Lietuvos žydų kultūros momentus, skatina visuomenės atvirumą bei jautrumą. Muzikinio gatvės teatro tikslas – atgaivinti ir šiuolaikiškai pristatyti Lietuvos tarpukario kultūrą, kurioje svarbų vaidmenį atliko žydiškoji tradicija. Žydų kultūrinis-muzikinis paveldas, klezmer muzika pateikiama plačiajai visuomenei Europos muzikiniame kontekste prieinamu ir patraukliu būdu, o muzikinis turinys apima ne tik sefardų, jidiš, klezmer ar žymiausio lietuvių žydo atlikėjo – Danieliaus Dolskio muziką, bet ir senjąją ispanų, italų muziką, kuri padeda paryškinti mūsų kultūros universalumą. Interaktyvus spektaklio formatas – kartu su publika istoriją pasakojantys atlikėjai, neatsiribojantys nuo žiūrovo, taip paversdami juos spektaklio, o kartu ir mūsų istorijos dalimi.

„…atrandame labai pasikeitusią aplinką ir gyvenimą, tačiau kitas ne mažiau svarbus atradimas – kad žmonės ir pasaulis vis dar tebėra kažkas nenusakomo ir ypatingo, kur kiekviena diena tampa išgyvenimo nuotykiu. Aš kuriu savo spektaklio dramaturgiją ir išgalvoju personažus, prisimindamas realų žmogų… Nepaisant dokumentinio scenarijaus konteksto, mes kuriame teatro spektaklį, kuriame fantazija, absurdas ir komedija – svarbiausi mūsų palydovai. Kaip ir gyvenime.“,- spektaklio režisierius Adrian Schvarzstein (Ispanija).

Projektą iš dalies remia: Lietuvos kultūros taryba, Kretingos rajono savivaldybė.

Salantų kultūros centro informacija

Skip to content